Ook een Juuver worden?

Meld je aan en ga met ons op pad!

Vind een auto!

Overweeg je een tweede auto te kopen? Bijvoorbeeld omdat de eerste auto gedeeld wordt met familieleden of huisgenoten en dat soms voor onhandige situaties zorgt? Ja, dan is een tweede auto een begrijpelijke keuze. Alleen kan het hebben van een tweede auto soms duurder zijn dan je zou verwachten. Dat blijkt ook uit dit onderzoek van de Consumentenbond. Een tweede auto wordt soms niet zoveel gebruikt, maar je betaalt wel de volle aanschafprijs en de verzekerings- en onderhoudskosten ervoor. Wij laat je daarom graag wat interessante alternatieven zien, die misschien nog wel veel beter bij jouw wensen passen dan een tweede auto doet. Dan reis je net zo makkelijk én bespaar je nog eens een hoop geld!

Auto huren: als je de auto slechts een paar dagen nodig hebt

Weet je al dat je de auto voor een korte tijd nodig hebt? Zoals een dag, een week of misschien een maand? Dan kun je overwegen een auto te huren. De stad kent verschillende bedrijven die auto’s verhuren. Die moet je nog wel even ophalen, maar bij sommige grote verhuurpartijen zoals Bo-Rent mag je de auto bijvoorbeeld ook in een andere stad of bij een andere locatie afleveren. Dat scheelt weer aan huur- en parkeerkosten. Sommige bedrijven zoals Europcar hebben zelfs een haal- en brengservice, zodat de auto voor jouw deur wordt afgeleverd.

Handig als je van tevoren al weet wanneer je precies gaat vertrekken. En een auto huren is tegenwoordig lang niet zo duur meer als voorheen: omdat veel traditionele verhuurbedrijven steeds meer concurrentie krijgen van deelauto’s, zijn de tarieven een stuk voordeliger geworden.

Deelauto gebruiken: op pad met de auto wanneer jij dat wilt

Dit is natuurlijk een thuiswedstrijd voor ons, maar Juuve legt je graag nog eens uit waarom een deelauto een heel aantrekkelijk alternatief kan zijn. Met een deelauto kun je namelijk auto’s gebruiken zonder één aan te moeten schaffen. Dat kan zelfs voor een echte autoliefhebber nog eens extra leuk zijn: veel carsharingbedrijven werken met de nieuwste (elektrische) modellen. Zo vind je in Amsterdam deelauto’s van Hyundai en bieden wij de prachtige BMW i3 aan als deelauto. Ook maken verzekerings- en onderhoudskosten geen deel van jouw zorgen uit.

tweede auto kopen

Om van een deelauto gebruik te kunnen maken, moet je je eenmalig inschrijven. Zodra jouw gegevens gecontroleerd zijn kun je gebruik maken van deelauto’s wanneer je wilt. Sommige partijen zijn wat minder flexibel: dan moet je bijvoorbeeld eerst de autosleutel ophalen en later weer terugbrengen. Dat is een wat minder onafhankelijke optie. Gelukkig bieden steeds meer carsharingbedrijven de mogelijkheid om met een app of een pasje een auto te ontgrendelen. Die optie vind je bij Greenwheels, Witkar/Connect Car en uiteraard bij ons, Juuve Carsharing. Weten wanneer autodelen de beste oplossing is? Lees dan onze story over hoe je slim gebruikmaakt van deelauto’s.

Ridesharing: een sociale en goedkope oplossing

Met autodelen maak je gebruik van een stilstaande auto, maar met ridesharing stap je eigenlijk onderweg in. Ook slim! In een auto passen namelijk vaak minimaal vier mensen. Het zou zonde zijn om die zitplekken verloren te laten gaan. Met ridesharing kun je als medereiziger instappen. Denk bijvoorbeeld aan carpooling: dan rijd je met collega’s mee naar jullie kantoor. Dat is niet alleen gezellig, maar ook handig. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden voor ridesharing dankzij handige apps en tools zoals Toogethr nog veel uitgebreider geworden. Met die app kun je jouw collega’s een seintje geven dat je om een rit verlegen zit. Dat is net zo makkelijk als het bestellen van een Uber.

En ken je misschien geen mensen met wie je kunt meerijden? Andere platforms zoals BlaBlaCar brengen autorijders en medereizigers samen: vul jouw gewenste bestemming in en vind online autogebruikers die toevallig vanaf jouw vertrekpunt dezelfde kant op moeten. Ideaal als je eens goedkoop naar een andere bestemming binnen of buiten Nederland wil, en ook nog eens extra avontuurlijk!

tweede auto kopen

Taxi of Uber: voor als je écht veel haast hebt

Met echte haast kun je het beste een taxi of een Uber bestellen. Stel je voor dat je een vlucht moet halen: dan is het wel zo handig als iemand je ophaalt en voor de ingang van het vliegveld afzet. Een auto met een chauffeur dus. Daar betaal je wel voor, maar soms zijn er nu eenmaal geen andere mogelijkheden als je in tijdnood zit. Er rijden nog voldoende traditionele taxi’s rond, maar er ontstaan steeds meer nieuwe online platformen zoals Uber die taxidiensten aanbieden. Die bestel je gewoon met je smartphone. Die taxi’s zijn vaak ook flink goedkoper dan een ‘normale’ taxi. Uber is in Nederland nog behoorlijk nieuw en wordt daarom nog niet zoveel gebruikt als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, maar we zullen waarschijnlijk versteld staan van hoe snel Uber ook hier de taximarkt gaat veroveren.

Openbaar vervoer: als je alleen op pad gaat en geen stress hebt

Je zou het haast vergeten, maar het oude vertrouwde openbaar vervoer is natuurlijk ook nog een alternatief. Misschien niet altijd even betrouwbaar, maar wel makkelijk: het OV brengt jou naar jouw bestemming en jij hoeft alleen uit het raam te staren – en natuurlijk op tijd uit te stappen. En als je buiten de spits kunt reizen, is het helemaal ontspannen. Voor reizen binnen Nederland en binnen de Randstad is het OV niet alleen een voordelig alternatief, maar ook nog eens goed voor het milieu: de treinen van de NS reizen sinds dit jaar op windenergie. Daarnaast breidt het OV zich nog verder uit. Zo vind je in Nederland niet alleen trams, bussen, metro’s en treinen, maar tegenwoordig ook OV-fietsen waarmee je ook tot aan de deur kan komen.

Private lease: een eigen auto maar zonder de aanschafkosten

Wil je toch liever een auto voor jezelf maar heb je geen zin in alle bijkomende verantwoordelijkheden? Het private leasen van een auto is dan wellicht een oplossing. Dat kun je beschouwen als een alomvattend abonnement voor een auto. Je betaalt een vast bedrag per maand (vaak al vanaf de 200 euro) en je hebt een auto met alles erop en eraan. Die auto is dus al verzekerd en voorzien van wegenbelasting en onderhoud. Je hoeft eigenlijk alleen te tanken. Shortleasing is ook een optie: dan lease je de auto maar 12 maanden. Het is wellicht niet de meest goedkope oplossing, maar het scheelt je een hoop gedoe.

Het leasen van een auto kan zeker handig zijn als je bijvoorbeeld te krap bij kas zit om zelf een auto te kopen. Maar opgelet: leasen is een vorm van lenen. Daarom kan een leaseauto invloed hebben op je BKR-registratie. In dit artikel van de Consumentenbond vind je alle voor- en nadelen van private leasing op een rijtje. En wist je dat je van een geleasede auto ook een deelauto kunt maken? Dat scheelt weer flink in de vaste lasten per maand: je kunt de auto namelijk zo vaak uitlenen als je zelf wilt. Ook Juuve ziet hier voordeel in. Daarom gaan wij binnenkort auto’s van marktleider Justlease aanbieden, die je kunt leasen en vervolgens moeiteloos kunt delen via Juuve.

tweede auto kopen

Geen tweede auto kopen, maar toch alle vrijheid hebben.

Je hoeft natuurlijk niet voor één van deze alternatieven te kiezen. De truc zit ‘m in het combineren van alternatieven, die voor bepaalde momenten of doeleinden het beste voor jou werken. Samen vormen alle alternatieven een oplossing waarmee je alles kunt doen wat je in principe ook met een eigen auto zou kunnen, en nog meer! Je kunt bij iedere reis namelijk een alternatief kiezen die het beste bij jouw wensen past. Een Uber als je haast hebt, het OV als je alleen bent en niet zoveel stress hebt, een deelauto als je een weekendje weg gaat met vrienden, ridesharing als je je avontuurlijk voelt – of toevallig collega’s in de buurt hebt wonen… Er is voor ieders wat wils en bijna alles is tegenwoordig te regelen via een app op je smartphone.

En omdat steeds meer bedrijven gaan samenwerken om nog beter op elkaar aan te sluiten (zoals bijvoorbeeld met dit nieuwe project te zien is), wordt het wisselen tussen alternatieven alsmaar makkelijker. Een tweede auto kopen ligt misschien voor de hand, maar met deze alternatieven kom je minstens net zo ver zonder hoge aanschafkosten en gedoe!

Andere stories

Finance & HR Manager (32u)

👉   Over Juuve In de grote steden van Nederland zorgen onze deelauto’s ervoor dat niemand meer een auto nodig heef

Lezen
Stage | Business development

👉 Over Juuve De missie van de jonge tech-startup Juuve is om iedereen toegang te geven tot de mobiliteit van de toek

Lezen

Terug naar blog